Norska turister kommer till Örebro i allt större utsträckning – och det är framför allt campinglivet som lockar. Foto: TT / SVT

Norska turister flockas till Örebro

Publicerad

Norrmän gillar Örebro – i alla fall om en ska tro färsk statistik från SCB. Och det är främst till våra campingar de kommer.

Aldrig tidigare har så många norrmän besökt Örebro som under 2018. Enligt statistik från SCB, och ett pressmeddelande från Örebrokompaniet, noterades 70 068 norska gästnätter på hotell, vandrarhem och campingar i Örebro förra året.

De allra flesta var på campingar, där Gustavsvik fortsätter vara ett populärt resmål för våra vänner i väst.

– Vi har i flera år målmedvetet arbetat för att bearbeta den norska marknaden tillsammans med Gustavsvik och Visit Sweden, säger Örebrokompaniets Björn Fransson i pressmeddelandet.

Även fler turister från Kina

Även kineserna kommer till Örebro i allt större utsträckning, visar statistriken. De flesta är på gruppresor genom Skandinavien med ett stopp i Örebro, men ökningen är ändå markant.

–  Kineser är nu den största utländska gruppen på hotell i Örebro. För bara fem år sedan hade vi 600 kinesiska gästnätter, nu är de över 14 000! Det är en utveckling vi aldrig ens hade vågat drömma om, säger Fransson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer