Nu bekämpas den giftiga jättelokan

Uppdaterad
Publicerad

På 1800-talet importerades den till Sverige som prydnadsväxt. Men nu ska den giftiga jättelokan bekämpas i Örebro län. Vi åkte till Stråssa för att se hur det går till.

Ju tidigare man bekämpar jättelokan desto större chans har man att stoppa spridningen.

– Jättelokal är en växt som har spridit sig till Sveriges natur men som egentligen inte hör hit, säger stadsträdgårdsmästaren Arne Tschentscher på Bergslagens kommunalteknik. Det är det som avgör. Den gör stort intrång i den naturliga växtligheten och tränger undan annan växtlighet.

Hur går bekämpningen till?

– Det som rekommenderas i första hand är att se över hur man kan nå fram med mekanisk bekämpning. Blir bestånden för stora återstår näst intill bara kemisk bekämpning. Sen i nästa steg ska vi går vidare och vända oss till markägarna för vi gör ju bekämpningen på kommunens mark.

Jättelokan kan bli upp till tre meter hög och sprider sig som en löpeld. Växtsaften är giftig för människor och föräldrar bör hålla uppsikt över sina barn så att de inte leker med växten. Det finns fall där barn har fått giftet på sig och det yttrar sig som riktiga brännskador. När skadorna kommer i kontakt med solljus kan det bli stora köttsår. Symptomen kommer ofta först efter flera timmar. En lång exponeringstid kan förvärra situationen.

– Det är jättebesvärligt att ha de problemen. Särskilt utsatta är också barn för det är helt enkelt lockande att leka med de här stora maffiga bladen.

Vad ska jag göra om jag ser jätteloka?

Om du ser jätteloka någonstans i Hällefors, Ljusnarsbergs, Nora eller Lindesbergs kommun bör du rapportera detta till:

Bergslagens kommunalteknik 0587- 55 00 40 eller servicecenter@bergslagens-kt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.