Nu fylls vattnet på i Kumlasjön. Foto: Lovisa Blomberg/SVT

Här fylls Kumlasjön med vatten efter fiskkaoset

Uppdaterad
Publicerad

Den olovliga planteringen av spegelkarp orsakade så stor skada att Kumlasjön fick tömmas på vatten i oktober. Idag öppnades kranarna för att återfylla sjön.

– Det här är väldigt välkommet, säger Miriam Holmberg, samordnare för Stadsparken.

Att plantera fel arter i en parksjö kan få stora konsekvenser. Det har Kumla kommun fått erfara.

– Här i Kumlasjön blev planteringen väldigt fel. Det finns ingen garanti att det här inte kan hända igen, men jag hoppas att vi lärt oss något. Det krävs att samla in information innan och det går inte att leka med arter och ta saken i egna händer, säger Miriam Holmberg, samordnare för Stadsparken.

Fiskarna gjorde stor skada

Det var parkarbetare som slog larm när en ny art som inte kändes igen förökat sig snabbt från ett 50-tal spegelkarpar, till över 1000.

Arten gjorde stor skada i Kumlasjön genom att tränga ut andra arter. Vattenkvalitén blev också sämre eftersom spegelkarpen spenderar mycket tid på botten, vilket gjorde vattnet grumligt.

Nu är kranarna igång. Foto: Lovisa Blomberg/SVT

Efter att sjön tömts på vatten i höst var det under måndagen äntligen dags för Kumla kommun att inleda arbetet med att fylla sjön på vatten igen – ett jobb som beräknas ta en månad.

– Jag tror att det här är väldigt välkommet. Vi har fått mycket frågor från allmänheten och allt det här har varit en riktig snackis, säger Miriam Holmberg.

”Varit väldigt resurskrävande”

Kumla kommun har lagt ner mycket tid för att få bort vass, slamlager, skräp, cyklar  och till och med en barnvagn från botten.

– Nu är det rent och fint på botten. Vi har lagt ner mycket timmar på det här. Det har varit väldigt resurskrävande, konstaterar Miriam Holmberg,

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.