Foto: Johannes Weckström/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nu går det att ladda elbilarna i Degerfors

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av bidrag från Naturvårdverkets satsning ”Klimatklivet” kunde Degerfors Energi på tisdagsmorgonen inviga de första publika laddstationerna i kommunen.

Detta innebär att boende och genomresande kan ladda sin elbil i Degerfors kommun.

Elbilar leder till lägre utsläpp av koldioxid och en bättre luftmiljö och länsstyrelsen hoppas att laddstationerna ska bidra till en bättre laddinfrastruktur i länet och nationellt.

– Det är ett led i vår plan att försöka föregå den här omställningen av fordonsflottan som finns. Det är den första snabbladdaren på plats och vi öppnar även två andra publika laddstationer idag, säger Peter Lilja, vd på Degerfors energi.

Vid laddstationen vid Torgkällaren, mitt i centrala Degerfors, finns en snabbladdare som kan ladda en elbil på trettio minuter. De andra två stationerna finns vid tågstationen och vid Degerfors Energis kontor och de har destinationsladdare som tar något längre tid per laddning.

– De här tre laddstationerna gör att det faktiskt finns ett ladduttag per registrerad elbil i Degerfors för tillfället. Det gör oss ganska laddtäta i den här lilla tävlingen som vi har mellan kommuner.

Stationen har kostat en halv miljon kronor, varav Länsstyrelsen gått in med tjugo procent av investeringskostnaden.

– Vi har tänkt att vi ska ha en publik laddplats per tusen invånare i kommunen, säger Peter Lilja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer