Foto: SVT

Nu gör Niklas Lihagen comeback

Uppdaterad
Publicerad

För tre år sen föll han ihop på isen i ett hjärtstillestånd. Nu gör Niklas Lihagen comeback – mot alla odds.

På onsdagkvällen spelar Niklas Lihagen när allsvenska Örebro hockey möter Södertälje i en träningsmatch.

– Det känns ju jätteroligt. Nu när man inte har spelat match på så lång tid, och att kunna komma tillbaka... Det känns ju bara hur roligt som helst, säger Niklas Lihagen om återkomsten.

Räddades på isen

Men det har tagit nästan tre år, sen dagen då livet ändrade kurs på ett ögonblick. Det var i december 2009 som Örebrospelaren plötsligt föll ihop på isen, under en match mot Bofors. Han fick hjärtstillestånd, men överlevde tack vare livräddning från domaren och sjukvårdspersonal på isen. 

– Direkt efter försökte man bara ta in vad som hade hänt. Det var ju så overkligt. Någon mer hockey, det räknade jag ju bort när jag låg på sjukhuset, säger Lihagen till Tvärsnytt.

Har hjärtklaff från en gris

Men hoppet om hockeykarriären väcktes vartefter. Hjärtstilleståndet visade sig bero på två medfödda hjärtfel, som krävde flera ingrepp.

Men när han fick välja mellan en mekanisk hjärtklaff, och en biologisk klaff från en gris, så föll valet på den sistnämnda. Han skulle tillbaka till elitidrotten. 

-Med den mekaniska klaffen så måste man ju käka Varan (blodförtunnande medicin, reds. anm.) resten av livet, och då kan man ju inte hålla på med ishockey. Så det var enkelt, säger Niklas Lihagen.

På hemmaplan känner sig Niklas Lihagen piggare i dag, jämfört med när han levde med hjärtfel. Men på isen har han inte hunnit märka av någon sådan förbättring ännu. Nu handlar det mest om att försöka närma sig toppformen.

– Nu närmast är det ju att försöka slå sig in i laget och komma till toppform, och prestera på max av vad jag kan.

Vad betyder det för dig att kunna spela här i kväll?

– Ja, i och med att det är hockey som jag brinner för så betyder det ju hur mycket som helst att få göra det man verkligen vill, säger Niklas Lihagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.