Foto: Pelle Råssjö /SVT

Fårhagens solpaneler har överträffat alla förväntningar

Uppdaterad
Publicerad

Under sitt första år har de 1 400 solpanelerna i Solhagen i Torphyttan överträffat produktionsmålen, det skriver Linde Energi i ett pressmeddelande.

Solhagen är länets första markförlagda solpark som placerats i en befintlig fårhage och panelerna kan abonneras av Linde Energis elhandelskunder.

”I efterhand kan det tyckas blygsamt, men vi räknade med att producera ungefär 450 000 kilowattimmar per år i Solhagen. När vi redan en vecka innan årsdagen passerade den magiska gränsen 500 000 kilowattimmar fick vi nästan nypa oss i armen” säger Peter Ström, chef Elproduktion på Linde energi.

Letar efter nya platser

Fåren och solpanelerna har dessutom levt i symbios under året där panelerna ger skugga för de betande djuren.

”Vi kikar redan på var vi kan bygga nästa ”solhage” och har ambitionen att hitta en lösning där den biologiska mångfalden gynnas. Fortsättning följer” avrundar Joakim Johansson med glimten i ögat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.