Undersköterskan Madeleine Hultqvist var en av de första ur personalen inom intensivvården på USÖ som vaccinerades mot covid-19. Foto: Enana Alrafidain/SVT

Här får de första ur iva-personalen på USÖ vaccinet

Uppdaterad
Publicerad

På fredagsförmiddagen fick de första ur personalen på intensivvårdsavdelningen på Universitetssjukhuset i Örebro den första dosen av vaccin mot covid-19.

Stina Gerdevåg, verksamhetschef på iva, berättar att beslutet att starta vaccineringen av iva-personalen tidigare under den första fasen har varit välkommet.

– Vi är otroligt tacksamma, och det gör att vi kan säkra intensivvården, säger hon.

Coronaviruset i Örebro län

Det är framförallt bristen på specialutbildad personal som är den stora anledningen till den tidigarelagda vaccineringen.

– Redan innan pandemin hade vi personalbrist och svårt att bemanna intensivvården, och den har blivit ännu mer påtaglig nu.

20 anställda vaccinerades idag

På fredagen fick de första ur personalen på iva och thorax-iva på USÖ de första doserna.

– Det är doser som blivit över från vaccineringen i den första fasen. Det är inte jättemånga, idag vaccinerar vi 20 stycken, säger Helena Strömberg, områdessamordnare inom specialiserad vård.

Totalt arbetar 525 personer inom intensivvården och det är oklart när fler ur personalen kan vaccineras.

– Det hänger på hur många doser vi får totalt inom regionen, och först måste ju riskgruppen i fas 1 prioriteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet