Nu har ljusterapin släckts ner

Publicerad

Ljuset lyser med sin frånvaro så här års. För många kommer det att bli en ännu mörkare höst och vinter nu när ljusterapin i både Örebro och Västmanlands landsting stängts.

– På ett sätt är det en fördel att vi försöker hålla oss uppdaterade till det som är bevisat effektivt, samtidigt är det tråkigt för den patientgrupp som upplever att de fråntagits nåt som de upplever att de fått hjälp av, säger Gabriel Cizinsky, chef på Vuxenpsykiatrin i Västmanland.

Men ljusterapi är oventenskapligt och känner man sig hjälpt är det en placeboeffekt menar Socialstyrelsen som uppmanat landstingen att sluta med metoden. I Örebro släcktes lamporna i våras och sen september är det stängt i Västmanland. Men Gabriel Cizinsky tror inte att det här kommer drabba patienterna.

– Om Socialstyrelsen har rätt, vilket de förmodligen har, kommer det inte hända någonting särskilt. Det kommer vara samma insjukningsgrad av depression som alltid, och de här patienterna ska förhoppningsvis erbjudas en mer effektiv och bevisad behandling som gör att de inte blir deprimerade, säger Gabriel Cizinsky.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer