Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Under lördagen öppnar Fritidsbanken i Odensbacken. Till vänster, Linnéa Härlin. Foto: SVT

Odensbacken har fått ett eget bibliotek för sportutrustning

Uppdaterad
Publicerad

Barn växer snabbt ur kläder och utrustning, eller så tröttnar de. Att behöva köpa grejer kan bli dyrt när det inte hinner användas. Det här vill Fritidsbanken förändra och nu har ideella krafter startat upp i Odensbacken.

Under lördagen slår Fritidsbanken upp portarna i Odensbacken. Hyllorna är välfyllda med över tusen olika sport- och fritidsprylar.

Konceptet liknar ett bibliotek, i två veckor kan vem som helst låna utrustning utan att behöva betala.

– Människor skänker sånt som de har hemma, som man känner inte gör någon nytta i sina förråd och som är bättre om vi har det gemensamt, säger Linnéa Härlin, en av pådrivarna bakom Fritidsbanken i Odensbacken.

Hårt jobb

– Vi tycker det är viktigt att inte slösa på jordens resurser, vi behöver inte grejer vi använder sällan var för sig. Barn älskar att åka rullskridskor, men bara en kort period, sen är det inte kul längre och då kan de låna här i två veckor.

I fyra år har Linnéa Härlin och de andra ideella krafterna i Odensbacken kämpat för att starta en fritidsbank. När byråkrati och pappersarbete satt käppar i hjulet har de varit nära att ge upp.

– Det är jätteroligt, tänk att det faktiskt är färdigt. Det är så fint här och det är så stort att en grupp volontärer fått ihop det här, säger Linnéa Härlin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fritidsbanker i Örebro län

Mer i ämnet