Nu införs metod för att stävja grovt och dödligt våld i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

För att minska det dödliga våldet kopplat till kriminella grupper har Örebro kommun nu infört en ny strategi. Beslutet fattades för ett år sedan – men under torsdagen sjösattes formellt GVI, eller Gruppvåldsintervention, där målet är att öka tryggheten och erbjuda stöd till den som vill lämna.

– Vi ser att det är unga som dödar och det är unga som dödas, säger Elisabeth Arnestad, polisområdeschef i Örebro.

I veckan har Länsstyrelsen, Örebro kommun, kriminalvården och polisen gästats av professorn i straffrätt, David Kennedy från John Jay College of Criminal Justice i New York som föreläst om GVI-strategin. Den utvecklades av honom, infördes i Boston på 90-talet och på fem år minskade antalet mord med 70 procent och det grova våldet med 60 procent.

– Det är ett hårt arbete och kräver ett stabilt, målinriktat ledarskap och partnerskap bland de inblandade, säger professor David Kennedy.

David Kennedy, professor i straffrätt vid John Jay College of Criminal Justice, New York Foto: Johannes Weckström /SVT

Kallas till möte

Nycklarna i strategin är evidensbaserade och handlar om att flera samhällsinstanser metodiskt samarbetar och tydligt visar förövare vilka alternativ som finns för att bryta det grova och dödliga våldet. Metoden har tidigare införts i Malmö under namnet ”Sluta skjut” och ytterligare fem kommuner i landet står på tur. Ett av strategins första steg är att genomföra så kallade ”call-ins” vid grovt eller dödligt våld.

– Man kallar ett antal fokuspersoner, huvudpersoner eller personer som har en roll i sina grupper till ett möte. Där finns myndighetspersoner, men även det som är riktigt viktigt – personer från lokalsamhället som de litar på. Föräldrar som mist sina barn eller personer som är viktiga i lokalsamhället som vädjar till dem att våldet måste upphöra, säger Elisabeth Arnestad som är polisområdeschef i Örebro.

Erbjuda alternativ

Fler saker som ryms inom strategin är att punktmarkera individer i grupperna och lagföra alla typer av brott. Förövare erbjuds även att hoppa av och där är kommunens del i samarbetet av största vikt för att kunna erbjuda socialt omhändertagande och alternativ.

– Det som gör oss imponerade och optimistiska här i Örebro är att ledarskapet finns på plats, målmedvetenheten finns och det gör det på alla nivåer i organisationerna, säger professor David Kennedy.

Hör mer om polisens syn på kriminella grupperingarna i Örebro i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.