Om inte skylten flyttas längre från vägen riskerar företaget 80.000 kronor i vite. Foto: Peter Comstedt/SVT Örebro

Nu kan det bli dags att ta ner skylten

Den är stor, ful och lyser för starkt – protesterna mot en digital reklamskylt som satts upp utefter E18 mellan Örebro och Karlskoga har varit många. Men det som till sist har lett till att företaget bakom skylten riskerar vite från kommunen är att den står för nära vägen.

Det var i mars som protesterna mot den stora bildväxlande reklamskylten på E18 strax innan avfarten till Vintrosa och Fjugesta började komma in till Örebro kommun.

– Vi har fått flera klagomål från både trafikanter och personer som bor i området. Närboende har klagat på skyltens starka ljus, säger Therese Pettersson, tillsynshandläggare på Örebro kommun, och tillägger att ärendet är väldigt ovanligt.

– Det är sällan som vi får upp sådana här fall.

Står för nära vägen

Framförallt är det boende i Vintrosa som reagerat på att skylten lyste starkt och drog uppmärksamheten från bilkörning. Vissa har också klagat på att den varit för ful.

Men det som företaget bakom skylten, Ledmobile i Kopparberg, nu riskerar vite för är att den står för nära vägen. Enligt Länsstyrelsens tillstånd ska skylten stå 60 meter från vägen, idag står den bara 20-25 meter från vägen.

Företaget har nu två veckor på sig att ta bort skylten eller flytta den, annars väntar ett vite på 80.000 kronor, enligt beslut som fattats i byggnadsnämnden i Örebro.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer