Då öppnar Örebros offentliga toaletter igen

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av oktober stängdes flera offentliga toaletterna i Örebro på grund av kriminalitet och stök. Men från och med den 1 januari öppnas toaletterna upp igen.

Toaletterna stängdes hastigt efter att kommunen ansåg att problemen med dem blivit för stora. Hur det blir med toaletterna på lång sikt är ännu oklart – det ska utredas under våren, men tills vidare föreslår kommunstyrelsen att de ska hålla öppet mellan klockan 10 och 19.

Toaletterna kommer då ronderas av vakter och städas oftare.

I samband med att toaletterna stängdes fick kommunen en rapport från städbolaget som sköter toaletterna, samt polisen, framkommer det att toaletterna används som permanentboende och plats för narkotikaanvändning. Det förekommer även skadegörelse, bråk och våldsbrott på toaletterna, enligt rapporten.

Kommunstyrelsen ska nu fatta besluta om att starta en utredning som ska komma fram till hur toaletterna ska användas långsiktigt. Utredning ska vara klar i maj 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.