Örebro Flygplats, Örebro. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Tyska turister föredrar Örebro – nytt direktflyg på gång

Uppdaterad
Publicerad

Örebro län är det län som haft den näst största ökningen av tyska besökare i hela landet sedan 2010. Och i sommar startar de första direktcharterflygningarna från Tyskland till Örebro flygplats.

Att tyskar älskar Sverige som turistmål råder ingen tvekan om. En fjärdedel av alla utländska turister i Örebro kommer från Tyskland, och för många framstår Sverige som ett exotiskt land.

– Astrid Lindgren och hennes böcker har gjort mycket i det här sammanhanget. Det man ser framför sig är röda stugor med vita knutar, och sedan tittar en liten älg fram. Den svenska landsbygget och naturen – det är den första man tänker på, säger Ninnan Stenmark Åhlén från Visit Sweden.

Örebro flygplats

Eftersöker lugn och ro

Ninnan Stenmark jobbar på Visit Sweden i Hamburg och vet exakt vad tyskar vill ha när de är ute och reser. Enligt henne passar utbudet i Örebro län perfekt.

– De eftersöker framförallt lugn, ro och ensamheten, möjligheten att komma rakt ut i naturen, utan certifikat som man behöver i Tyskland. Allemansrätten i Sverige unik. I Sverige kan man kliva ut i naturen och vara ensam, utan att träffa massa med människor, som man gör i Tyskland, säger Ninnan.

Fira midsommar på riktigt

Men det är inte bara selfie med en älg som gör den tyske turisten glad. De vill se och lära sig mer om traditioner, kulturarvet och svensk livsstil.   

– Högsta drömmen är att fira midsommar med en svensk på riktigt. Hur gör svenskar när de firar midsommar? Sjunger de verkligen varje gång innan de dricker snaps? Hur fungerar det? Otroligt stort intresse, säger Ninnan.

Tyskland är den näst största utländska marknaden för Örebro län.

”Har väldigt bra mix av naturupplevelser”

Förra året gjorde tyskar totalt 65 665 övernattningar, bara ett snäpp mindre än norrmännen som ligger på 71 315 gästnätter. Örebro är det län som haft den näst största ökningen av tyska besökare i hela landet sedan 2010, nämligen 40%.

Men på Örebrokompaniet tror man att regionen har potential att locka ännu fler turister från Tyskland. I sommar startar en flyglinje mellan Örebro och tyska Düsseldorf, med start den 7 juni. Charterturister erbjuds olika upplevelsepaket med fokus på natur.

– Vi har väldigt bra mix av naturupplevelser. Den typer av naturupplevelse som tyska besökare söker: inte den mest extrema, men lugn. Vi har många sjöar, Tiveden, Bergslagen, säger Björn Fransson, turismstrateg på Örebrokompaniet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örebro flygplats

Mer i ämnet