Lagermetall i Örebro Foto: SVT

Efter coronakrisen i Kina – nu ljusnar det för Örebroföretaget

Uppdaterad
Publicerad

För bara en månad sedan såg det mörkt ut – men nu råder helt andra tongångar på Lagermetall, som tillverkar glidlager till storföretag som Volvo och Atlas Copco.

Christer Hellström vd Lagermetall i Örebro Foto: Anders Nord / SVT

– För en månad sen var det oklart om vi skulle få leveranser eller ej men i dag är vi igång med både båt- och flygleveranser från Kina, säger Christer Hellström som är VD för företaget Lagermetall i Örebro.

Coronaviruset i Örebro län

Inga leveranser

Det var på grund av spridningen av coronaviruset som leveranserna uteblev från Kina där företagets produkter tillverkas. Lagermetall har ett dotterbolag med fem anställda i Jiashan som ligger i närheten av Shanghai.

Varuhus i Örebro räddade produktionen i Kina

I februari såg det mörkt ut för företaget men tack vare ett inköp av Christer i ett varuhus i Örebro kunde produktionen komma igång igen vilket du kan höra honom berätta om i videoklippet.

Levererar till fler företag

I och med att vissa av Volvos fabriker har stängt igen under en period så påverkar det direkt Lagermetall men Atlas Copco behöver fortfarande leveranser.

– Vi fick nyligen ett brev från dem där de vill att vi säkerställer att vi har rejäla lager och att de kommer hålla en normal takt, säger Christer.

Väl förberedda

Christer säger att de har förberett sig väl inför alla eventualiteter. Alla har möjlighet att jobba hemifrån utom lagerpersonalen som måste vara på företaget och packa. Dessutom kommer det finnas en grundbemanning på kontoret.

– Vi har slutat med att fika och luncha tillsammans. Vi äter var och en på sitt rum och vill vi prata med varandra stannar vi i dörröppningen, säger Christer. 

I klippet berättar Christer om jakten på febertermometrar i Örebro, till de anställda i Kina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet