Efter tio år av åtgärder i Sågkvarnsbäcken är det nu dags att undersöka effekterna av arbetet genom att räkna fiskar. Sveaskog har med bidrag från länsstyrelsen bland annat tagit bort dammar och lagt ut lekgrus i bäcken för att skapa förutsättningar för att öringen ska kunna leka.
– När man har lagt mycket pengar på det här i statsbidrag så vill man ju följa upp hur det går. Hur många fiskar det är, hur stora de är och om de blir fler, säger Daniel Bergdahl, vattenvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Örebro.
Kan bli mer fisk i Unden
Förhoppningen är att fiskbeståndet ska öka i Unden nu när öringen kan vandra högre upp i bäcken. Fiskräknaren har registrerat flera öringar som är uppemot en meter långa, men det är inte tillåtet att fiska i bäcken.
– De här fiskarna är väldigt värdefulla. De kommer med mycket romkorn upp i bäcken och det är bra om de får leka av sig. Det kan i sin tur ge att vi får väldigt mycket mer fisk i sjön. Så det är i sjön man ska fiska dem, säger Daniel Bergdahl.
Det är företaget Fiskevårdsteknik i Lund som tittar igenom allt material som räknaren registrerat och bestämmer vilken art det är som simmar förbi. Företaget går igenom tusentals filmklipp varje dag.
– Räknaren är ett fantastiskt instrument för att få reda på hur stora de är, hur de rör sig när och när på dygnet de kommer, säger Mats Hebrand, projektledare på Fiskevårdsteknik.
– Det är mycket arbete, men det lämnar uppgifter som förvaltare och fiskare har nytta av.
Inte bara fisk som fångas på film
Fiskarna verkar också gilla räknaren och tycka att det är ganska skönt att vara där inne i den skyddade miljön. berättar Mats.
– Ibland tycker de att det är så bra att det kan stå 10-15 stycken där inne.
Men det är inte bara fiskar som passerar räknaren. Uttrar, bävrar, flygänder och en borttappad badring är några exempel på vad som noterats i filmerna.
– Och ibland kommer det en stor arg fisk som fångar en mindre fisk framför kameran, säger Mats Hebrand.
Här kan du se hur många fiskar som simmat genom räknaren i Sågkvarnsbäcken.