Foto: TT/SVT

Örebroforskare: Så mildras barnens smärta hos doktorn

Uppdaterad
Publicerad

Ta prover på nallen och blåsa såpbubblor – nu finns konkreta tips hur sjukvården kan mildra smärtan vid exempelvis provtagningar och vaccinationer.

Två Örebroforskare har varit med i en expertgrupp som har tagit fram Läkemedelverkets nya riktlinjer kring barn och smärta. Tidigare har det inte funnits några samlade riktlinjer och nu ska information ut till vårdcentraler och sjukhus.

Viktigt att förebygga

Mats Eriksson, docient och specialistsjuksköterska i intensivvård, är en av Örebroforskarna i expertgruppen. Han menar att det är viktigt att förebygga och behandla smärta av det självklara skälet att inga barn ska behöva ha mer ont än nödvändigt.

Men det är också viktigt för att undvika problem i framtiden. Om barnen inte får smärtlindring kan det innebära att de i framtiden kan få ökad smärtkänslighet, ångest och rädsla när de besöker vården.

– För att undvika detta har vi utformat en pyramid med åtgärder. I botten finns de grundläggande åtgärderna som alla ska få. Det ska vara lugnt och tyst och barnen ska vara väl förberedda. Kanske testat på en nalle innan till exempel, säger Mats Eriksson.

Video och såpbubblor

De andra åtgärderna i pyramiden är bland annat att bedöma vad som kan hjälpa barnet.

– Det kan innebära allt från en video till såpbubblor. I toppen på triangeln hittar vi läkemedel. Dessa behövs inte alltid om de grundläggande åtgärderna sköts på ett bra sätt men ibland är de nödvändiga, säger Mats Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer