Foto: SVT

Nu ska kemikalierna bort

Uppdaterad
Publicerad

Kemikalier finns överallt i vår vardag och känsligast av alla är våra barn. Ändå får inte nyblivna föräldrar någon information om miljögifterna. Men nu vill landstinget i Örebro ändra på den saken.

-Vi i landstinget träffar ju barnen de första levnadsåren och vi har väldigt god kompetens om kemikalier när det gäller hälso- och miljöpåverkan och om det nu saknas information på mödravårdscentralen och barnavårdscentralerna så tycker vi att den ska finnas där, säger Mariann Eriksson, miljöchef Örebro läns landsting.

Som nybliven förälder finns det många val och det kan vara svårt att veta vad som är bra när man ska handla kläder, skor, schampo, hudkrämer och leksaker.

Kemikalierna i vardagen

-När det finns ekologiska saker till barnen så känns det ännu viktigare och det handlar vi ju när det finns, säger Gustav Stenson.

På mödravården och barnavårdscentralerna får man råd om alkohol och om eventuell mat som man ska undvika. Säkerhet är också viktigt, men ingen upplyser om de farliga kemikalierna, som kan vara allergiframkallande, orsaka cancer eller påverka förmågan att få barn i framtiden.

Skulle du vilja få den informationen?

-Det vore bra, för då kunde man välja. Men nu får man ju inte den informationen, så då är det inte så lätt, säger Linda Magnussen.

Endast ett av de 11 landsting vi varit i kontakt med erbjuder sådan information och det är Dalarna. Men snart får de sällskap av Örebro, som håller på att ta fram ett informationsmaterial. Under vintern ska politikerna ta ställning till förslaget och från och med årsskiftet hoppas Mariann att informationen ska gå ut till vårdcentralerna och föräldrarna.

-Speciellt för små barn så är det ju oerhört viktigt att föräldrarna får den här kunskapen och jag tror att samhället längtar efter att få information om just kemikalier. Nu har vi pratat mycket om klimat, koldioxid och energieffektivisering. Nu är det tajming för kemikalieprat, säger Mariann Eriksson, miljöchef Örebro läns landsting.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kemikalierna i vardagen

Mer i ämnet