Anders Eldh var en av de fågelskådare som tagit sig till Öby kulle under lördagen för att vara med och räkna örnar. Foto: Anders Nord / SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Örnar räknades på flera platser i länet

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen var det dags för den årliga örnräkningen, som tack vare ideella krafter blivit en tradition i bland annat vårt län. Under ett par timmar räknas havs- och kungsörnar från utkiksplatser vid Rynningeviken, Tysslingen och Kvismaren.

Örnräkningen gjordes mellan klockan 10 och 12 av medlemmar i Naturskyddsföreningen och de ornitologiska klubbarna – från Nynäshamn och Lidingö i öster längs Mälaren och Hjälmaren till Vättern och sjön Unden i väster, inklusive Tiveden-området och Kolbäcksåns avrinningsområde.

– Vi räknar örnarna på ett 90-tal platser i år, varav ett 20-tal i Örebro län, säger Sten Ullerstad, projektledare för örnräkningen.

Allmänheten bjuds in

Allmänheten hade särskilt bjudits in till så kallade publika platser – i vårt län till Rånnesta vid Tysslingen, Venastugan vid Rynningeviken och Öby kulle vid Kvismaren.

– Vid Hjälmaren finns uppskattningsvis minst 20 par havsörnar, säger Sten Ullerstad.

Han konstaterar att havsörnen är en viktig miljöindikator, eftersom den precis som människan befinner sig högst upp i en näringskedja. Uppskattningsvis finns cirka 800 par spridda över större delen av Sverige.

I klippet kan du höra om hur det har gått med lördagens räkning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer