Fiolspelandets hälsoeffekter utreds. Foto: Thomas Wedin / SVT

Farligt att vara yrkesmusiker – nu ska arbetsmiljön kartläggas

Uppdaterad
Publicerad

Att sitta timme efter timme i orkesterdiket och spela en Wagneropera, hur påverkar det egentligen hälsan hos en yrkesmusiker? Det vill en forskargrupp på Uppsala universitet undersöka.

Terese Nyman, forskare vid Uppsala universitet. Foto: SVT

Belastningsbesvär är en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning i arbetslivet. Det gäller vare sig man jobbar med kultur eller bilmontering.

Nu vill forskare i Uppsala följa yrkesviolinister under tre års tid för att se hur deras kroppar reagerar på det statiska arbetet som ibland pågår i timmar.

– Det finns de musiker som redan under utbildningstiden är tvungna att sluta spela eftersom de får så pass stora besvär i fingrar, armar eller i axlar, säger forskaren Terese Nyman vid Uppsala universitet.

Örebro Kammarorkester. Foto: Thomas Wedin / SVT

Dirigenten bestämmer

Katarina Andreasson, 1:e konsertmästare i Svenska kammarorkestern. Foto: Johannes Weckström / SVT

Hos Svenska Kammarorkestern i Örebro är problemen välkända. Inte bara bland violinister.

– Det finns inga instrument som man håller eller spelar i en naturlig ställning, konstaterar konstnärlige ledaren Gregor Zubicky.

Ett av de största problemen är att musikerna inte själva kan styra över sin arbetsmiljö. Inte ens under repetitionerna.

– Det är styckena och dirigenten som bestämmer det. Och då blir du tvungen att fortsätta spela även om du känner dig trött, säger Katarina Andreasson, 1:e konsertmästare i Svenska kammarorkestern.

Se hur kroppen påverkas

Det är många städer som har sina egna stråkorkestrar, bland annat Södertälje, Västerås, Eskilstuna och Norrköping. Forskningsprojektet som startar efter årsskiftet kommer att följa 50-60 violinister.

– Att jobba statiskt med arm och handled under långa perioder är lika oavsett om du jobbar som elektriker vid löpande band på en bilfabrik eller om du sitter i en symfoniorkester, säger Terese Nyman.

Hoppas kunna se ett samband

Forskarna kommer att följa musikernas besvär under en hel konsertsäsong för att se om det finns några kopplingar mellan den repertoar som de spelar, hur arbetet är organiserat och hur repetitionerna läggs upp.

På så sätt hoppas man kunna se ett samband med hur man är belastad i arbetet, hur länge man behöver återhämta sig och hur man kan lägga upp arbetet på ett optimalt sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.