Vinternatt har sängplats och mat under vintermånaderna för 15 personer. Foto: SVT

Nu slår akutboendet Vinternatt upp dörrarna

Uppdaterad
Publicerad

I morgon slås portarna upp för härbärget Vinternatt i Örebro. Årets omgång lovar sängplats och mat under vintermånaderna för 15 personer.

– Det är många människor som ser fram emot att vi öppnar. Det börjar bli kallt ute, säger verksamhetsledaren Mirjam Vigelsbo.

Förberedelserna inför i morgon är i full gång. Kylskåpet är fyllt med matvaror och kaffebordet står dukat. Det är fjärde säsongen som akutboendet för utsatta EU-medborgare håller öppet och efterfrågan är stor.

Behövs fler volontärer

Förra året hade de 84 unika besökare och i år väntas det minst lika många. Men frågan är vem som kommer ta emot alla dessa människor. Just nu fattas uppskattningsvis 20 volontärer i verksamheten.

En av de som arbetar på Vinternatt och som hjälper de som söker sig dit är Julieta Pruteanu. Hon vet exakt hur det känns att vara hemlös och hungrig. För fem år sedan kom hon till Sverige med sin familj och behövde pengar för att kunna köpa mat till sina fem barn.

– Jag tiggde på gatan och min man spelade dragspel. Jag ville inte tigga men vi behövde mat. Nu är jag jätteglad att jag jobbar här och kan hjälpa människor som tigger på gatan. Jag vet hur är det och jag vill hjälpa dom, säger Julieta Pruteanu.

Viktigt att känna sig värdefull

Julieta vet också att det ibland inte är mat eller en säng över natten som är det viktigaste. Ibland behöver man bara att bli väl bemött. Volontärer som jobbar på härbärget kan göra en stor skillnad. 

Härbärget håller öppet alla dagar i veckan och man får boka upp sju nätter i rad. En vecka på boendet kostar 20 kronor och då får man utöver sängplatsen även mat och möjlighet till dusch och tvätt. Planen är att boendet ska hålla öppet till april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.