Vilka bilder som tävlar i World Photographic Cup är hemligt. Bilden ovan är ett exempel ur Andreas Varros portfolio. Foto: Andreas Varro (beskärning SVT)Visa alla (2)
Visa alla (2)

Nu tävlar Andreas bilder internationellt

Uppdaterad
Publicerad

Örebrofotografen Andreas Varro har blivit uttagen till World Photographic Cup. Nu kan två av hans foton vinna pris i olika klasser. Dessutom ingår Andreas i det svenska landslaget.

Andreas Varro från Örebro är en av 11 svenska fotografer som blivit uttagna att tävla i World Photographic Cup.

Fotograferna tävlar individuellt men samlar också samtidigt poäng till det svenska laget som för första gången anmälts som tävlande land.

Avancerat montage

Andreas arbetar nästan uteslutande med reklambilder och det är också i de klasserna han har blivit nominerad.

– En bild tävlar i klassen kommersiellt foto och den andra i ”Digital art”, säger han.

I den sistnämnda klassen tävlar foton som bildbehandlats och ibland manipulerats i olika program. En form som Andreas gillar att arbeta i.

– Jag arbetar mycket med avancerat montage och berättande bilder. Det blir ofta mycket detaljer och kräver en hel del skisser och planering. För mig är det konstnärliga lika viktigt som att bilden ska fungera i reklamsammanhang.

Fotograftät stad

Att vara fotograf i Örebro innebär att man är en av väldigt många andra med samma yrke.

– Det här är nog en av Sveriges fotograftätaste städer, skrattar Andreas. Men vi är inte så många som arbetar med kommersiella foton så det går att samsas om kundunderlaget.

Samtidigt har Andreas nu börjat att bli publicerad utomlands och arbetar också hårt på en internationell karriär. En vinst i World Photography Cup skulle självklart vara till fördel.

– Men bara att få vara med och visa bilderna för en internationell jury känns jättekul och självklart är det prestigefullt.

Vinnaren kommer att utses i skiftet januari-februari 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer