Jonas Claesson är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Örebro län. Foto: TT/Emil Nylén Danielsson, SVT

Efter vaccinmiss – regionen inför ny rutin

Uppdaterad
Publicerad

För två veckor sedan började regionen utreda misstanken om att vaccindoser erbjudits personer utanför prioriteringsordningen. Nu är utredningen färdig och regionen har infört en ny arbetsrutin för överblivna doser.

SVT Nyheter Örebro har tidigare rapporterat om att Region Örebro län startade en utredning för att se över hur vaccindoser använts, efter att regionen fått uppgifter om att personer i länet kan ha vaccinerats i strid mot den gällande prioriteringsordningen.

Enligt Jonas Claesson var det i slutet av dagen, när man hade doser över och det var ont om tid innan doserna skulle behöva kasseras, som prioriteringsordningen brutits.

– Då ansträngde vi oss hårt för att få ut dem till kommuner, äldreboenden och sjukhusen för att följa prioriteringsordningen. Det är först när det inte har gått som man har tagit personer utanför prioriteringsgrupperna och då har det ändå varit äldre, 70+ istället för 80+, säger han.

I hur många fall kunde man se att det här inträffade?

– Majoriteten av de överblivna doserna har använts i enlighet med de riktlinjer som finns. Det kan handla om ett tiotal doser som har getts till personer som inte ingick i de prioriteringsgrupper som gällde.

– Vi har inte hittat några belägg för att någon ska ha undanhållit doser. Det har inte varit några påtryckningar från chefer eller andra i organisationen för att komma före heller, säger säger Jonas Claesson.

Ringlista ska förbättra

Nu har region Örebro län börjat med en ny arbetsrutin där man ordnat en central ring-/väntelista med personer som kan ställa upp på kort varsel och komma om det finns doser över. Listan administreras centralt för hela regionen.

– När man ringer till telefonbokningen och inte kan få en tid, då blir man tillfrågad om man vill vara på ringlistan. Vi har också tagit in extrapersonal som kan lägga ut fler bokningsbara tider när vi får doser över, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet