”Nu har vi ledningsfunktioner i tre olika led på en central i Örebro beredda att stötta dem som åker ut på fältet”, säger P-O Staberyd, brandchef på Nerikes brandkår. Foto: SVT

Brandchefen: ”Vi kan inte ha stora skogsbränder som bekämpas av brandkårer med dålig ledning”

Uppdaterad
Publicerad

Gemensam ledning och gemensamma utbildningar och inköp av utrustning. Nya Räddningsregion Bergslagen är tänkt bli ett lyft för alla inblandade – från räddningstjänsterna till invånarna i de 42 kommunerna som ingår.

Efter den stora skogsbranden i Västmanland 2014 och en intensiv sommar med många bränder 2018 stod det klart för brandchefen på Nerikes Brandkår, P-O Staberyd, att det saknades viktiga funktioner på många håll i landet.

– Huvuddelen av svensk räddningstjänst har inte haft någon bakre ledning och den främre ledningen har varit väldigt klen i och med att varje kommun har fått finansiera sin egen ledningsorganisation, konstaterar han.

Stort gensvar

För att råda bot på det gick Nerikes Brandkår ut vid årsskiftet 2017-2018 och frågade räddningstjänster i intilliggande län om det fanns något intresse för att bilda en ny organisation där en ny ledningscentral skulle finnas tillgänglig för samtliga.

Gensvaret blev stort. 110 brandkårer i 42 kommuner från Örebro, Värmland, Dalarna, Västmanland och Västra Götaland har nu bildat RRB – Räddningsregion Bergslagen och deras samarbete rullar formellt ut 12 maj i år.

”Kommer att göra stor skillnad”

Och för första gången på länge kan P-O Staberyd andas ut.

– Ja, jag är lättad, erkänner han. Nu har vi ledningsfunktioner i tre olika led på en central i Örebro beredda att stötta dem som åker ut på fältet. Det kommer att göra stor skillnad.

– Vi kan inte ha stora skogsbränder, som det har varit under flera år i Sverige och sen ha en dålig ledning. Vi måste vara bra på det!

Så fungerar RRB

Den nya räddningsregionen kommer att ha ett larmbefäl i tjänst dygnet runt på en central i Örebro.

Larmbefälet kan bistå och stötta med kommunikation och resurser till det yttre befäl som befinner sig ute på en olycksplats.

Skulle det behövas finns ytterligare ledningsfunktioner att larma från centralen i Örebro såsom brandchef i beredskap.

Med ett upparbetat samarbete ska det gå snabbare och lättare att flytta personal och utrustning till den plats den behövs bäst.

Syftet är också att se till att de olika brandkårerna har så likvärdig utrustning som möjligt och kan erbjuda samma hjälp överallt.

Gemensamma inköp och gemensamma utbildningar är en del i det arbetet.

Kommunens kostnader för att ansluta sig till RRB har finansierats av extra pengar från staten.

Källa: Nerikes Brandkår

Kommunerna och räddningstjänster som ingår i RRB

Norra Dalarnas räddningstjänst: 

Mora 

Orsa 

Älvdalen 

Leksand 

Vansbro 

Bergslagens Räddningstjänst: 

Hällefors 

Degerfors 

Filipstad 

Karlskoga 

Kristinehamn 

Storfors 

Nerikes Brandkår: 

Örebro 

Kumla 

Hallsberg 

Lekeberg  

Laxå  

Askersund 

Lindesberg 

Nora 

Ljusnarsberg

Räddningstjänsten Karlstadsregionen:

Forshaga 

Grums 

Hammarö 

Karlstad 

Kil 

Munkfors 

Södra Dalarnas räddningsförbund: 

Avesta 

Fagersta 

Hedemora 

Norberg 

Övriga kommuner:

Arvika kommun 

Bengtsfors  

Dals-Ed 

Eda 

Hagfors 

Malung-Sälen 

Sunne 

Säffle  

Torsby 

Åmål 

Årjäng  

Skinnskatteberg 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.