Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ylva Nilsagård, forskningsledare och Kerstin Angergård, verksamhetutvecklare, ser framemot att få vara en del av utvecklingen på vårdcentraler runt om i länet. Foto: Julia Olsson /SVT

Ny forskningsstudie ska hjälpa vårdcentraler – för bättre levnadsvanor

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt forskningsprojekt ska genomföras på vårdcentraler runt om i Region Örebro län. Projektet ska hjälpa vårdcentraler att arbeta mer med att kommunicera med patienter om deras levnadsvanor för att förebygga sjukdomar.

Skebäcks vårdcentral är den första som får ta del av projektet och har redan startat arbetet.

– Tanken är att det sedan ska testas på fler vårdcentraler i länet och snart ska vi ha möte och planera för nästa del av projektet, säger Katarina Angergård, verksamhetsledare.

Förhindra sjukdom

Ylva Nilsagård, forskningsledare, berättar att förhoppningen är att man ska kunna hjälpa fler människor med deras hälsa men också hjälpa personalen på vårdcentralerna. I studien undersöker man hur väl verksamheterna lyckas införa arbetssättet och hur stödet att göra detta fungerat.

– Klarar vi av att förhindra och fördröja sjukdom hos våra medborgare har vi mer resurser till att ta hand om dem som verkligen behöver oss, säger hon.

I klippet berättar både Ylva Nilsagård och Kerstin Angergård om hur patienter kommer att påverkas av projektet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer