Foto: TT Bild / Henrik Montgomery

Ny granskning av kritiserad hemvård

Uppdaterad
Publicerad

Personalen lämnade mat hos en brukare men såg inte till att hon åt. Nu väntar ny granskning av Rex hemvård.

En kvinna gick ner kraftigt i vikt då Rex hemvården i Örebro inte såg till att hon åt. Nu ska Inspektionen för vård och omsorg granska rättsäkerheten i hela Örebro kommun gällande beslut om hemtjänstinsatser.

Det är inte första gången som Rex Hemvården som sköter hemtjänsten på delar av Väster i Örebro kritiseras. I vintras gick sjuksköterskor ut med bland annat att sjukfrånvaron var för hög, något som har förbättras.

Rex Hemvård

Ingen dokumentation

Men nu uppmärksammas ännu ett fall där en kvinna gick ner kraftigt i vikt då ingen personal gjorde sällskap med henne vid måltider. Inspektionen för vård och omsorg – IVO – ger också kritik på att det inte har funnits någon dokumentation om händelsen under två år.

– I det här fallet är det en brist och det är konstaterad och man har helt enkelt missat att dokumentera den händelsen, säger Tommy Henningsson, förvaltningschef för vård och omsorg inom Örebro kommun.

Öppnar ny utredning

Med anledning fallet med kvinnan ska nu IVO starta en egen utredning under 2014. Där ska myndigheten granska rättssäkerheten vid ansökan och beslut av hemtjänstinsatser i hela kommunen. För att IVO tycker att beslutet ska vara tydligare.

Till exempel när det gäller måltider ska det inte bara stå att man har rätt till mat, utan också om maten ska bli värmd eller att personalen stannar kvar under måltiden. Men kommunen tycker att man har förbättrat sig under den senaste tiden.

– Ett arbete pågår och vi har klart förbättrat det genom bland annat dokumentationsutbildningar och jag ser med tillförlit på att vi får en granskning för att se på vilket sätt vi har förflyttat oss till det bättre, säger Henningsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rex Hemvård

Mer i ämnet