Foto: AcadeMedia

Ny gymnasieskola byggs i Örebro

Publicerad

Två fristående gymnasiesskolor i Örebro får inom några år en helt ny skolbyggnad att flytta in i. Det är utbildningsföretaget Academedia som tillsammans med ett mindre Örebroföretag bygger det nya huset som ska stå klart hösten 2021.

Det nya huset byggs nära Behrn Arena och ska rymma LBS Kreativa gymnasiet och Rytmus musikgymnasium. Båda skolorna har tidigare huserat på andra adresser och Rytmus har dessutom haft lokaler på två olika håll i Örebro.

– Vi får nya moderna lokaler som är anpassade efter verksamheten och framförallt samlas allt i ett hus, säger Lotta Krus, utbildningsdirektör Academedia och med ansvar för LBS Kreativa gymnasiet och Rytmus musikgymnasium.

Samma hus – egna våningsplan

Skolorna ägs av Academedia, som är norra Europas största utbildningsföretag, och respektive skola kommer att få varsitt våningsplan i det nybyggda trevåningshuset. Högst upp byggs kontorslokaler som ska hyras ut.

– Skolorna fortsätter vara separata skolor med egna lokaler, men vi har en del gemensamma ytor som till exempel matsal. Vi tänker att det här skapar möjlighet för kollegialt utbyte mellan lärarna och ökade möjligheter till samarbete mellan eleverna för de olika skolorna, exempelvis i konserter och andra evenemang som vi kommer kunna genomföra på skolans gemensamma scen.

Saknar egen gymnastiksal

Till Rytmusgymnasiet står omkring 50 elever i kö. I och med flytten hoppas skolan kunna växa. Däremot saknas fortfarande en gympasal. Därmed måste eleverna också fortsättningsvis ha sina idrottlektioner någon annanstans. Idag hyr de in sig på Tegelbruket men det kan ändras när den nya gymnasieskolan står klar.

– Vi fortsätter gärna vårt samarbete med dem, men ser också stora möjligheter i och med att nya skolan ligger i ett idrottsområde med flera privata aktörer och även Idrottshuset, säger Lotta Krus på Academedia.

Om skolorna och Academedia

Visa
  • Rytmus Örebro grundades 2011 och ligger idag på Karlsgatan 30. Rytmus finns på totalt fem orter i landet och har estetisk program med musikinriktning. Har i dagsläget omkring 100 elever i Örebro.
  • LBS Kreativa gymnasiet har totalt 17 skolor runt om i Sverige. I Örebro startade skolan inför läsåret 2018 i lokaler på Vasatorget. På LBS Örebro finns olika teknikprogram med bland annat spelutveckling och systemutveckling. Omkring 100 elever går på skolan i Örebro.
  • Academedia är ett börnoterat företag som bland annat äger 144 gymnasieskolor i Sverige, Norge och Tyskland. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer