Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare. Foto: Mikael Fritzon / TT / Region Örebro län

Insats ska få fler i Ljusnarsberg och Hällefors att vaccinera sig

Uppdaterad
Publicerad

För att få fler att vaccinera sig i Ljusnarsberg och Hällefors genomför regionen en riktad insats. De två kommunernas vaccinationssiffor sticker ut.

– Där här är ett led i planen för att vi ska få en bra täckning, säger Inger Nordin Olsson, vaccinationssamordnare.

Täckningsgraden i de båda kommunerna är något lägre än i övriga länskommuner. Därför tar regionen kontakt med personer som är 65 år och äldre, och erbjuder vaccin.

Vem som är vaccinerad eller inte syns i vaccinationsregistret.

– Vi utgår ifrån vaccinationsnoden i Lindesberg och erbjuder vaccination. Vi ringer upp personer i Ljusnarsberg och Hällefors, säger Inger Nordin Olsson.

Vissa boende i Hällefors har meddelat oss att de vaccinerar sig i Filipstad. Kan den lägre täckningsgraden bero på att det bara finns en vaccinationslokal i norra länsdelen, i Lindesberg?

– Det kan var så att avstånd också spelar in. Vi har kontakt med andra regioner, och de som bor nära länsgränser kan välja att vaccinera sig i andra regioner. Vi har ett flertal som också väljer att komma till vår region, säger Inger Nordin Olsson.

Regionen ser över möjligheten att göra fler riktade vaccinationsinsatser för till exempel för socioekonomiskt utsatta grupper, som hemlösa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet