Arkivbild. Den här vintern gäller en ny lag på vägarna som innebär alla tunga fordon måste ha vinterdäck på samtliga hjul. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hårdare krav på vinterdäck ska göra tunga trafiken säkrare

Publicerad

Den här vintern gäller en ny lag på vägarna som innebär alla tunga fordon måste ha vinterdäck på samtliga hjul.

– Det är för att det ska bli säkrare på vägarna helt enkelt, säger Thomas Ingvarsson, chef för polisens yrkestrafikgrupp-

Syftet med den nya lagen är att öka trafiksäkerheten och få ner antalet olyckor..

Förutom den tunga trafiken innebär den nya lagen att samtliga däck på släp behöver ha vinterdäck.

Lagen gäller mellan den 1 december till 31 mars och när vinterväglag råder. Och polisens yrkestrafikgrupp i region Bergslagen tror att lagen kommer att falla ut väl.

– Jag tror att den nya lagen kommer att efterföljas. För lastbilarnas del och särskilt för dragbilar med tvåaxlar så kommer det göra skillnad då de vikit sig lättare utan vinterdäck, säger Thomas Ingvarsson.

Stora trafikfaror på vägarna

Som läget idag utgör lastbilar som inte har vinterdäck på samtliga ljul en trafikfara enigt polisen.

– Det är känt att lastbilarna stannar i backarna och inte kommer upp eller att det går för fort och att de inte kan styra när det väl svänger.  Den nya lagen är till  för att hålla fordonen på vägen så det ska bli säkrare helt enkelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.