Ella Kolkowska Foto: Örebro universitet.

Ny masterutbildning i IT-säkerhet vid universitetet

Uppdaterad
Publicerad

Till höstterminen 2018 kommer Örebro universitet att ha en ny masterutbildning inom IT-säkerhet. Ett ämne som blivit extra aktuellt med tanke på Transportstyrelsens IT-skandal.

– Vår inriktning är ledning och styrning av informationssäkerhet, säger Ella Kolkowska.

Det är i ett pressmeddelande som Örebro universitet lanserar sin nya masterutbildning i IT-säkerhet. Programansvarig för utbildningen är Ella Kolkowska, som säger att just IT-säkerhet är brinnande aktuellt med tanke på Transportstyrelsens IT-skandal.

– Det som har hänt på Transportstyrelsen är ett exempel att medvetenhetenheten om informationssäkerhet generellt är dålig. Det fanns en IT-säkerhetsansvarig som varnade men ledningen förstod inte allvaret i varningarna, säger Ella Kolkowska i ett pressmeddelande.

Komplext arbete

Fokus i utbildningen kommer att ligga på ledning och styrning.

–  Anställda kan idag många gånger komma åt känslig information med mobiltelefoner, privata datorer och surfplattor. Det är sig en bra utveckling, men innebär att arbetet med säkerheten blir mycket mer komplex. Därför är tydliga regler och en medvetenhet om informationssäkerhet lika viktigt som tekniska skydd, som till exempel brandväggar, säger Ella Kolkowska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.