”Behandlingen bör snarare ses som ett till alternativ än som en ersättning för ETC”, säger överläkaren Katarzyna Popiolek. Foto: SVT

Så ska fler få hjälp ur depression – ny metod i länet

Uppdaterad
Publicerad

Många människor lider i dag av svår depression, men långt ifrån alla blir tillräckligt hjälpta av mediciner. Nu väljer Region Örebro län att satsa extra på magnetstimulering (rTMS) som behandlingsmetod.

– Vi tror att många fler kan bli bättre tack vare det här, säger Katarzyna Popiolek, överläkare på enheten för hjärnstimulering på Universitetssjukhuset i Örebro.

Fram till i dag har Region Örebro län främst använt sig av elbehandlingar (ECT) för de patienter med svårast depression. Tanken är att magnetbehandlingarna (rTMS) ska utgöra ett viktigt komplement för att dämpa depression.

– Den här behandlingen vänder sig till en bredare grupp än ECT som används vid mycket svårare depressioner då det är ännu mer akut. Behandlingen bör snarare ses som ett till alternativ, än som en ersättning för ECT, säger Katarzyna Popiolek.

Så kan fler få hjälp

Fram till 2021 har den här behandlingen använts sparsamt i Sverige. Men i höstas gick socialstyrelsen ut och rekommenderade den här metoden som behandlingsalternativ vid depression. Och Katarzyna Popiolek tror på goda resultat nu när regionen köpt in ny utrustning för att kunna börja behandla patienter lokalt.

Hör henne berätta mer om det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.