• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Ett utsläpp av ammoniak har inträffat vid Ale Arena. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i Bohus och Surte, i Västra Götalands län, att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Planen är att mottagning ska ligga på kvinnokliniken. Foto: SVT

Ny mottagning ska hjälpa kvinnor med underlivssmärtor

På torsdagen fattade styrelsen för Region Örebro län beslut om att öppna en särskild mottagning för kvinnor med bäcken- och underlivssmärtor . Planen är att mottagningen ska starta redan i höst.

Beslutet som togs under torsdagen i regionledningen  är att en ny mottagningen ska starta som ska erbjuda behandling av smärt- och spänningstillstånd i underlivet, orsakade av bland annat endometrios och mensvärk.

– I Sverige är det ca 35.000 kvinnor i åldrarna 18-30 som lider av underlivssmärta. Om vi översätter det till vårt län så skulle det vara cirka 1.000 kvinnor, som har problem och som vården nu kommer kunna hjälpa bättre, säger regionrådet Catrin Steen (MP) i ett pressmeddelande från regionledningen.

Behövs ett samlat grepp

Enligt Karin Sundin (S), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård, söker kvinnor med underlivssmärta vård inom både sluten-och öppenvården idag.

–  Vi har en god kompetens på området men inget samlat omhändertagande utan man har fått lite olika behandling beroende på var man har sökt sig i regionen. Behovet har väl växt fram utifrån att det här är frågor vi möter på olika sätt, man bedömer att man behöver göra ett mer samlat grepp, säger Karin Sundin.

Beslut tas på torsdag

Mottagningen kommer att kosta cirka 2,5 miljoner kronor och tanken är att den ska vara placerad på Kvinnokliniken i Örebro.

– Planen är att vi ska komma igång ganska snabbt, vi har redan kompetensen det gäller bara att samla den på samma ställe, säger Karin Sundin (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer