Ny parkeringstaxa kan bli verklighet i Örebro till 2021

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kan få ett helt nytt system för parkeringsavgifter i centrum Örebro, det föreslås i en utredning från tekniska nämnden i kommunen. Avgifterna ska hållas låga de första två timmarna och sedan höjas kraftigt från och med tredje timmen.

– Står man längre vill vi att man parkerar i parkeringsgarage, säger Peter Grönlund enhetschef på tekniska nämnden.

Systemet för parkeringsavgifter i Örebro har inte genomgått någon egentlig förändring sedan 2012. I utredningen konstateras det att parkeringsplatserna i centrum ofta är fullbelagda medan parkeringshusen gapar tomma.

För att råda bot på det föreslås att avigiften för en central parkeringsplats i stan ska vara låg de första två timmarna, 10 kronor i timmen och sedan höjas kraftigt till 40 kr i timmen den tredje timmen och framåt.

Parkeringsavgifter Örebro

Vill att bilister väljer p-hus

Avsikten är att få fler långtidsparkerare att välja p-hus så det blir fler lediga parkeringsplatser i stan för korttidsärenden.

– Eftersom parkeringshusen också kostar en del är vi tvungna att lägga oss på en ganska hög avgift från och med tredje timmen så att det lönar sig att välja p-husen, säger Peter Grönlund.

Utredningen har presenterats för kommunstyrelsen och nu pågår arbetet att bereda det för fullmäktige. I augusti väntas beslut tas i frågan och det nya parkeringssystemet kan i så fall börja gälla i januari 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Parkeringsavgifter Örebro

Mer i ämnet