Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Petra Åhlund, tillförordnad förvaltningschef för Stadsbyggnad i Örebro kommun. Foto: Philip Naskret/SVT

Ny prioritering ska lösa arbetsmiljöproblem – flera lokalåtgärder kommer få vänta

Uppdaterad
Publicerad

För att komma till rätta med den höga arbetsbelastningen på lokalförsörjningsenheten har nu en prioriteringsordning införts, av inkomna ärenden. Den innebär att flera åtgärder i kommunala lokaler kommer att behöva skjutas på framtiden.

– Det är en helt ohållbar situation som vi måste greppa tag i, säger Petra Åhlund, tillförordnad förvaltningschef för Stadsbyggnad.

Lokalförsörjningsenhetens verksamhet omfattar alla kommunala lokaler, alltså allt från skolor till administrativa lokaler. Enligt huvudskyddsombudet för Örebro kommun har arbetsmiljöproblemen på enheten pågått i många år och anställda har mått dåligt.

Anledningen är att man fått in fler ärenden än man hunnit med, och enligt Petra Åhlund har coronapandemin bidragit till att situationen nu blivit ohållbar.

– Kommunernas andra verksamheter kommer nu tillbaka och vill utveckla sina lokaler. Det har anhopats ännu mer, säger hon.

Den prioritering man nu tvingas göra innebär att ärenden förknippade med lagkrav prioriteras, medan flera andra ärenden kommer att få vänta.

Hör Petra Åhlund berätta mer om prioriteringsordningen i klippet ovan.

Enhetens uppdrag är att hyra in ändamålsenliga och kostnadseffektiva lokaler för kommunal verksamhet som de sedan hyr ut i andra hand till verksamheterna.

Om exempelvis någon form ombyggnad behöver göras som påverkar hyran så tar lokalförsörjningsenheten tillsammans med verksamheten fram en kravspecifikation som enheten sedan framför till fastighetsägaren.

Vid nyproduktion är enheten delaktig i att tillsammans med verksamheterna ta fram olika krav som byggnaden ska uppfylla och följer sedan även upp att de blir genomförda.

Lokalförsörjningsenheten har inga egna lokaler eller fastigheter. De förvaltar inte heller några lokaler utan det gör fastighetsägarna som de hyr av, vilka både är kommunala bolag och privata aktörer.

Källa: Stadsbyggnadsförvaltningen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer