Smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen Foto: TT/SVT

Ny rekommendation i länet: Endast personer som har symtom ska testa sig

Uppdaterad
Publicerad

Region Örebro län går nu ut med en ny rekommendation som handlar om att endast personer med symtom ska ta ett PCR-prov.

Rekommendationen gäller från och med imorgon den 18 januari.

SVT Nyheter Örebro har tidigare rapporterat om trycket och de långa svarstiderna för covidtester i länet.

Det är för att säkerställa att personer med symtom ska kunna ta PCR-prov som regionen nu inför den nya rekommendationen.
Förändringen blir att de som bor med en person som är smittad, eller som varit nära en smittad på arbete, skola eller fritids, endast rekommenderas att testa sig om de får symtom. Det skriver Region Örebro län i ett pressmeddelande.

Fortsatt ska den som bor med en smittad person stanna hemma i sju dagar. Det gäller från den dagen som den smittade insjuknade.

Vård- och omsorgspersonal prioriteras

För personal inom vård och omsorg gäller fortsatt rekommendationen att provta sig, även om man inte har symtom. Regionen meddelar också att det kommer att finnas en speciell låda för inlämning av covid-prover i varje länsdel, som endast är till för personal inom vård och omsorg, som jobbar nära patienter.

– För att kunna erbjuda god tillgänglighet för vård- och omsorgspersonal står även dessa lådor utomhus. Vi vill understryka att dessa lådor enbart gäller för vård- och omsorgspersonal, och ber dig respektera detta för din och dina medmänniskors skull. Det behöver respekteras för att vi i länet fortsatt ska kunna upprätthålla bemanning inom hälso- och sjukvården och inom äldreomsorgen, säger Gunlög Rasmussen, i pressmeddelandet.

  • Personer som är hushållskontakt till en smittad rekommenderas provtagning endast om de får symtom. Det gäller både vaccinerade och ovaccinerade.
  • Personer som är nära kontakter till en smittad på arbete, skola eller fritid rekommenderas provtagning endast om de får symtom. Det gäller både vaccinerade och ovaccinerade. 
  • Symtomfria personer som varit utomlands rekommenderas inte längre att provta sig, enligt nationella rekommendationer.
     

Källa: Region Örebro län

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet