Fettlever kan vara vanligare hos barn vars mammor hade ett BMI över 30 under tidig graviditet. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet och Harvard University. Foto: SVT

Fetma hos gravida kvinnor kan påverka barnets hälsa i vuxen ålder

Uppdaterad
Publicerad

Fettlever kan vara vanligare hos barn vars mammor hade ett BMI över 30 under tidig graviditet. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet och Harvard University.

– Vi har tittat på vilken betydelse det har för barn att deras mammor led av övervikt när de var gravid, säger Jonas Ludvigsson som är barnläkare och professor vid Örebro universitetssjukhus och en av forskarna bakom studien.

Barn födda av mammor som hade fetma under tidig graviditet kan ha en tre gånger så hög risk att få diagnosen fettlever, vilket är när levern lagrat för stor mängd fett, jämfört med barn till mammor med normalvikt. Det visar en registerbaserad studie från Karolinska Institutet och Harvard University.

– Det här är kopplat till en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom och cancer hos barn när de blir vuxna, säger Jonas Ludvigsson. 

Finns begränsningar

Ökningen av risk för fettlever kunde även konstateras efter att hänsyn tagits till andra viktiga faktorer som utbildning, rökning och födelseland. Trots det vill en forskarna bakom studien, Hannes Hagström, påpeka att det finns begränsningar i studien.  

”Vi kan inte säkert säga om fyndet är en biologisk effekt av fetma hos modern på det växande fostret, eller om det till exempel finns socioekonomiska förklaringar såsom ett ökat energiintag och en ohälsosam livsstil efter födseln. Men hur som helst bör blivande mödrar med fetma få rådgivning kring hur de kan minska risken för att barnet utvecklar fettlever senare i livet”.

Fettlever är ofta inte farligt och ger sällan besvär, men sjukdomen kan ibland leda till inflammation i levern och skrumplever. 

Så genomfördes studien

Leverbiopsier från alla Sveriges patologavdelningar samlades. Genom dessa identifierade forskarna alla barn och unga vuxna födda efter 1992 som efter vävnadsprovtagning fått diagnosen icke-alkoholrelaterad fettlever, totalt handlade det om 165 individer.

Barnen hade en medianålder på 12 år, sex av tio var pojkar och närmre hälften hade svår fettlever med leverfibros. Kontrollgruppen bestod av barn och unga utan fettlever som matchades efter kön och ålder.

Från det rikstäckande medicinska födelseregistret hämtade forskarna sedan information om moderns BMI (kroppsmasseindex) under tidig graviditet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.