Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här tas första spadtagen för ny transformatorstation. Hör EON:s Mats Tullberg, chef regionnät , berätta om den nya stationens betydelse. Foto: David Fiedler/SVT

Ny transformatorstation byggs vid Skebäck: ”Främjar tillväxten i Örebro”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen tog Eon det första symboliska spadtaget för en ny transformatorstation vid Skebäck, som enligt Eon kommer att betyda mycket för den framtida stadsutvecklingen av ett växande Örebro.

– Det här har varit den felande länken vad gäller elförsörjning och tillväxt av nya företag i området, säger Eons regionchef Björn Persson.

Han konstaterar att projektet inleddes för flera år sedan och att det nu är dags för byggstart.

– Det har varit många utmaningar, bland annat vad gäller markförhållandena, men nu är alla tillstånd klara, säger Björn Persson.

Han menar att transformatorstationen är väldigt viktig för att skapa förutsättningar för den fortsatta stadsutvecklingen av kommunen, och för omställningen av fordonstrafiken till fler eldrivna fordon.

Start nästa sommar

Vid ceremonin deltog även kommunalrådet Kemal Hoso och Örebroportens vd Jeanette Berggren. Planen är att stationen ska stå färdig och kunna leverera el med start nästa sommar, och därmed bidra med 40 MW effekt.

Enligt Eon innebär det att de fördelningsstationer som redan finns kan avlastas, vilket i sin tur innebär att det ger kapacitet för att bygga nytt och i de centrala, östra och nordöstra delarna av staden. En motsvarande station i Örebro försörjer enligt Eon cirka 15 000 kunder.

Titta på klippet för att höra EON:s Mats Tullberg, chef regionnät , berätta om den nya stationens betydelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.