Foto: Rebecca Lindström / SVT

Nya beskedet: Rosa gravstenen får vara kvar

Uppdaterad
Publicerad

Annelie Sundlöf har länge kämpat för sonens gravstens rosa färg. Nu ser kampen ut att ha gett resultat: ”Graven kommer flyttas men färgen får vara kvar”, säger hon.

Det är nu över ett år sedan den då 23-åriga Ronny Johansson mördades i centrala Karlskoga. Han klädde sig ofta i färgen rosa, vilket fick mamma Annelie Sundlöf att vilja ha en gravsten i samma färg.

Färgvalet godkändes emellertid inte av Kyrkogårdsförvaltningen och senast i augusti fick Annelie Sundlöf höra att stenen var tvungen att bytas ut.

Nu kommer nya bud.

– Vi kommer få ha kvar den. Kyrkan har ändrat sig och det känns så klart jättebra, säger Annelie Sundlöf.

Graven kommer flyttas till en annan del av kyrkogården i slutet av veckan. Familjen fick välja plats i det som ska bli ett gravkvarter med udda stenar.

– Det var ungefär det här jag föreslog redan från början, men tidigare fick jag höra att det inte gick att flytta enligt lag. Men nu får vi göra det.

Ni har överklagat till förvaltningsrätten tidigare, vad händer med det nu?

– Det ligger fortfarande på deras bord. Jag törs inte dra tillbaka förrän stenen är på plats.

Hur är känslorna nu?

– Det känns som ett avslut. Nu kan vi påbörja sorgearbetet som har hamnat lite bakom allt annat, säger Annelie Sundlöf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.