Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Varför har Karlskoga kommun valt en strängare linje än Folkhälsomyndigheten? Hör Anna-Lena Sandell berätta i klippet. Foto: TT, Karlskoga kommun

Nya förskolerestriktioner i Karlskoga och Lindesberg

Uppdaterad
Publicerad

Vårdnadshavare som har symtom på covid-19 eller konstaterad covid får inte längre lämna eller hämta sina barn på förskolan i Karlskoga kommun – inte ens utomhus. Det trots att Folkhälsomyndighetens rekommendation är att även sjuka föräldrar kan lämna barnen – om det kan ske utan nära kontakt med andra.

Folkhälsomyndigheten tycker att barnens behov av att få gå i förskolan väger tungt. På sin hemsida uppger myndigheten att skolverksamhet inte drivande i smittspridningen.

Förskolepersonal smittas inte heller av covid-19 i högre utsträckning än andra yrkesgrupper, enligt Folkhälsomyndigheten.

Restriktioner i två kommuner

Trots det gäller sedan i fredags nya restriktioner inom förskolan i Karlskoga kommun, på grund av den pågående smittspridningen.

Anna-Lena Sandell är tillförordnad förvaltningschef för skolförvaltningen i Karlskoga kommun. Hon har inte nåtts av några reaktioner på de nya restriktionerna.

– Sedan kan det finnas reaktioner förstås. Jag förstår också att det är inte så enkelt, framför allt inte om man är ensamstående vårdnadshavare och blir sjuk, och lösa det här. Det har vi full förståelse för, säger hon.

Restriktionerna i Karlskoga kommer att gälla så länge de lokala råden i länet gäller.

Lindesbergs kommun av länets kommuner med att  först iinföra restriktioner för hämning och lämning av barn. I kommunen ska vårnadshavare med konstaterad covid-19 inte hämta eller lämna barn på skola eller förskola.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet