Nya larm om tungmetaller i barnmat

Uppdaterad
Publicerad

Trots larmrapporter för två år sedan hittas fortfarande höga halter av bly, kadmium och arsenik i barnmat. Det kan räcka med tre portioner gröt om dagen för att nå blynivåer som kan påverka hjärnans utveckling.

Spår av tungmetaller fanns i 13 av 14 testade gröt- och vällingsorter, enligt en undersökning som Testfakta har gjort.

– Barn utvecklas och är känsligare för påverkan, därför måste alla jobba för att få ner halterna, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

Kemikalierna i vardagen

Mer i mjölkfria produkter

Det är sedan tidigare känt att för stora mängder tungmetaller kan leda till hälsoproblem. Men trots det saknas gränsvärden för hur mycket kadmium och arsenik som får finnas i barnmat.

EU:s gränsvärden ska nu revideras och Livsmedelsverket genomför samtidigt en egen undersökning av metaller i barngröt och välling.

– EU:s livsmedelsmyndighet (EFSA) tycker att det är allvarligare än vad man tidigare har trott och har skärpt riskvärderingarna, säger Halldin Ankarberg.

Spannmål och ris tar upp tungmetallerna som finns i jorden. Mjölkfria gröt- och vällingprodukter, med högre andel av de ingredienserna, kan därför innehålla högre metallhalter.

Max tre portioner

Företaget  Enagos gröt och välling innehöll de högsta halterna av bly, kadmium och arsenik och enligt undersökningen räcker det med tre portioner om dagen för ett blyintag över EFSA:s rekommendationer. Men småbarnsföräldrar ska inte behöva oroa sig. Halterna är inte så höga att de innebär någon akut risk.

– Det man måste tänka på är att äta varierat. Man behöver inte vara så märkestrogen och inte ge fler än två-tre portioner gröt eller välling om dagen.

TT: Hur kan man minimera riskerna?

– Ämnena finns ju i spannmålen så man kommer inte undan genom att göra egen gröt, säger Halldin Ankarberg.

Annika Augustsson/TT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kemikalierna i vardagen

Mer i ämnet