Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nya naturreservat i länet ska locka tillbaka hackspetten. Hör Emil Pagstedt Andersson, naturskyddshandläggare för länstyrelsen i Örebro, berättar mer om det i klippet. Foto: Fanny Hult/SVT

Nya naturreservat i länet ska skydda fler djurarter

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har upprättat nya reservat i Örebro län. Samtidigt passar man på att utvidga det befintliga vid Liaskogen i Lindesberg. Med det hoppas de att skydda nuvarande djurarter – kanske till och med locka tillbaka den vitryggade hackspetten.

Det är Mossaberget i Laxå, Rasbackstjärn i Lindesberg samt Rällsälven och Bredsjöbacken i Ljusnarsberg som nu blir naturreservat. Länsstyrelsen hoppas att de större ytorna kan skydda arter som tjädern och kungsfiskaren.

– Med dagens exploateringar, med vägar, byggnader och skogsbruk så får en del arter det svårt att överleva, och då behöver man också skapa områden som bara är till för arterna, säger Emil Pagstedt Andersson, naturskyddshandläggare för länstyrelsen i Örebro.

Hör i klippet hur många fotbollsplaner som motsvarar ytan av naturreservaten totalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.