Nya silverfynd i Sala

Publicerad

De höga metallpriserna gör att allt fler vill ge sig in i gruvbranschen. I Sala tror man sig vara en ny silverfyndighet på spåren.

Fyndet har bergsmän letat efter sedan 1700-talet och den kan vara lika stor som den som bröts ur den gamla silvergruvan.

-De hade nog på känn att det fanns något här, men man hade inte möjlighet att nå så djupt ner under marken, säger Anders Högrelius, chefsgeolog.

Värde 10 miljarder kronor
Den ursprungliga gruvan i Sala har gett silver till ett värde av runt 10 miljarder kronor mätt i dagens mått. Gruvan placerar sig som en av världens fem största silverfyndigheter historiskt sett.

-Det man tittar efter är mineralen zinkblende och blyglans, men även gediget silver. Vi har sett att vi har det i kärnan, säger Anders Högrelius, chefsgeolog.

Rekordmånga undersökningstillstånd
Projekteringsarbetet, runt 150 meter från den gamla gruvan, har pågått sen tre år tillbaka och nu har man begärt förlängt undersökningstillstånd. Men det är inte bara i Sala det letas mineraler.

De senaste tre åren har Bergsstaten fått in mellan 300 och 500 ansökningar om undersökningstillstånd per år, vilket är fler än man fått sen minerallagen infördes 1992.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.