Nya skolan i Finnerödja kritiseras: ”Är för liten”

Uppdaterad
Publicerad

I samband med skolstarten under måndagen invigdes den nya grundskolan i Finnerödja. Trots att de dagen främst präglades av glada barn och politiker, så finns viss kritik mot planlösningen av den nya skolan.

Samtliga politiker i Laxås kommunfullmäktige stod bakom beslutet att bygga en ny skola i Finnerödja. Det här efter att Kristdemokraterna införlivat 2014 års vallöfte om att låta mellanstadiet finnas kvar på orten.

Under måndagen var det dags för invigning av den nybyggda fastigheten, och många av skolans elever var exalterade över att få se sin nya skola för allra första gången.

– Lokalerna känns stora och lyxiga, säger Frans Johansson i årskurs 6.

– De känns ljusa och fräscha, fyller tvillingbrorsan Ian Johansson i.

Frans och Ian Johansson är glada över att kunna gå klart mellanstadiet i Finnerödja istället för att pendla till Laxå. Foto: Johan Pisoni/SVT

”Fick en chock”

Men samtidigt finns en del kritik mot de nya lokalerana. Delar av skolans personal menar att den nya fastigheten inte är anpassad för undervisningen.

– Skolan är för liten. Det finns inte rum för de estetiska ämnena. Jag fick en chock när jag kom in här. Jag har aldrig sett en så liten slöjdsal förut, säger Kerstin Carneborn som är slöjd- och bildlärare.

Politikern delar kritiken

Kommunstyrelsens ordförande delar kritiken om att slöjdsalen blivit olyckligt liten.

– Verkligheten har visat att planerna kanske inte har varit de bästa. Men det är ofta så att man måste bo in sig först, så får vi se över om vi behöver komplettera på något sätt nästa år, säger Bo Rudolfsson (KD).

”Jag hoppas att de antingen bygger ut den här lokalen eller att vi får fortsätta använda lokalerna i gamla skolan” säger Kerstin Carneborn. Foto: Johan Pisoni/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.