Med hjälp av pyttesmå sänkningar och höjningar av inomhustemperaturen i många fastigheter ska man kunna sluta elda med olja i det här värmeverket. I inslaget kan du se hur den nya metoden fungerar. Foto: SVT

Nya smarta metoden tar bort värmeverkens eldning med olja

Publicerad

Nu ska smutsiga bränslen som olja tas bort från flera värmeverk.

För att lyckas med det testas nu en ny metod för att kapa de största förbrukningstopparna under vintern.

– Det är en väldigt stor förändring, säger Håkan Björliden, distributionschef på Eon.

Ännu ett lass med flis tippas av på den stora ytan bakom Åbyverket i Örebro.

Fjärrvärmen härifrån kommer till största delen från skogen. Det är framförallt virke som inte går att använda till annat som eldas upp.

Men riktigt kalla dagar räcker det inte att bara elda med flis.

Vid de högsta förbrukningstopparna måste reservpannan startas. Den drivs med olja, ett bränsle som man tänker sluta med. Senast 2025 ska det vara helt borta.

– Vi vill undvika att köra miljödåligt bränsle, säger Håkan Björliden.

Under kalla vinterdagar fylls flis på hela tiden i Åbyverket i Örebro. Bränslet kommer till exempel från annars oanvändbara småbitar från sågverk och sämre virkesdelar från skogen. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Helt ny teknik

Så nu testas ett helt nytt samarbete mellan energiföretaget och ett tiotal fastighetsägare i Örebro. De har kopplat upp sina hus mot energiföretagets datorer, som hela tiden räknar på hur man ska undvika topparna. Det innebär bland annat att hus nu kan laddas en något höjd temperatur under natten, när efterfrågan är låg. När efterfrågan är större på morgonen, så kan värmen skruvas ner.

– Det här är en helt ny teknik vi använder och en möjlighet som inte har funnits förut. Det är en väldigt stor förändring, säger Håkan Björliden.

Håkan Björliden, distributionschef Eon. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Hos det kommunala fastighetsföretaget Örebroporten har man redan testat metoden. Hittills har det betytt att man sparar pengar när man slipper handla när det är som dyrast. Samtidigt har tempaturskillnaderna blivit mycket små. Det handlar om 0,2 – 0,3 grader sänkt eller höjd värme.

– Det är ingen som har klagat hittills på det. Det ligger i bakgrunden och bara snurrar och går, säger Mikael Karlsson, teknisk chef på Örebroporten.

Många vill vara med

När systemet är färdigutvecklat ska det kunna införas i Örebro, Norrköping, Stockholm och Malmö. Men redan nu är intresset stort från fastighetsägarna för att ansluta sina hus.

Mikael Karlsson, teknisk chef, Örebroporten. Foto: Jesper Mattsson/SVT

– Det är jättestort. Vi måste nästan säga nej just nu för stunden, i och med att vi ligger i en utvecklingsfas. Men de står och knackar på och vill vara med. Det är jättepositivt att de visar det intresset, säger Håkan Björliden, distributionschef på Eon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.