Intresset för att bo i Askersunds nya stadsdel Västra Strandparken har varit stort. Foto: Julia Ericsson / SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nya stadsdelen i Askersund ”avbockad”

Uppdaterad
Publicerad
Knappt ett och ett halvt år efter de första bostäderna på Västra Strandparken i Askersund klara. På torsdagen firade kommunen bygget med en symbolisk ”avbockning”.

Birgitta Lidberg har numer sin hemadress i Askersunds nya område Västra Strandparken. Men det krävdes stort tålamod och målmedvetenhet för att bli en av de lyckliga ägarna till en av bostadsrätterna.

– Vi åkte hit och satte oss för att köa ett och ett halvt dygn innan bostäderna släpptes till försäljning 2016, berättar hon. Då var vi nummer två i kön och fick den lägenhet vi ville ha.

För att fira att alla bostäder är klara och sålda bjöd kommunen in till ”avbockning” – ett stort ark med en tom ruta bockades i med målarfärg.

Alla behövs i ”flyttkarusellen”

Birgitta och hennes man är precis som flera av de nyinflyttade i övre medelåldern och har sålt sin villa för att bo lite enklare. De är precis den sortens bostadsrättsägare som kommunen förutsåg när bygget av de 16 bostadsrätterna startade.

Bostäderna har sjöutsikt och här finns också parkering och möjlighet till båtplats.

– Vi sålde villan och fick en slant över som gick till insatsen för bostadsrätten, förklarar Birgitta. Vad som är dyrt och billigt beror ju på vilken plånbok man har men för oss är inte månadsavgiften särskilt dyr.

– Det är en del i det som vi kallar för ”flyttkarusellen” säger Per Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande. För att behålla så många som möjligt i kommunen behöver vi den här sortens bostäder dit villaägare i övre medelåldern kan tänkas flytta. Det gör i sin tur att antalet villor till salu ökar för barnfamiljerna. De i sin tur lämnar förhoppningsvis en eller ett par lediga lägenheter efter sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer