Foto: TT

Nyanlända får jobb inom kriminalvården

Publicerad

Kriminalvården har skapat 100 praktikplatser för nyanlända. I Örebro län har man sammanlagt fyra platser på Hinseberg, i Karlskoga och på regionkontoret i Örebro.

Kriminalvården planerar att ta emot 450 praktikanter under två år. Hittills finns 100 platser som ska tillsättas och förhoppningen är att man ska ha rekryterat 200 personer under 2017.

– Det finns stora möjligheter för de som får dessa praktikplatser. Vi är verkligen ute efter att rekrytera och förhoppningen är att vi kan dra nytta av personernas tidigare yrkeskunskaper, säger Helena Lönnkvist som är projektledare på Kriminalvården.

Örebro i framkant

Inom region mitt där Örebro län ingår har man kommit långt i planeringen då man tidigt hade etablerat kontakt med arbetsförmedlingen. Örebro län har fyra nyanlända personer fått praktikplatser. Det gäller en plats på Hinseberg, en i Karlskoga och två på regionkontoret i Örebro.

– Vi är lite försiktiga i början för att se hur det fungerar. Vi har haft en praktikant som precis avslutat sin tre månaders praktik hos oss, och det fungerade jättebra, säger Kerstin Egonsson Larsson, koordinator för Kriminalvården region mitt.

Praktikprojekt på myndigheter

Tillsammans med Arbetsförmedlingen har de tecknat en avsiktsförklaring där praktikplatserna främst kommer att gå till nyanlända, men även personer som har en funktionsnedsättning kan erbjudas praktikplatser.

Det här är en del av det regeringsuppdrag som statliga myndigheter har fått. Ett liknande praktikprojekt finns sedan tidigare mellan Arbetsförmedlingen och Transportstyrelsen som har ett mål på att fördela 100 praktikplatser till 2018.

Genom praktiken ska nyanlända bli bättre på svenska, få fler kontakter och kunskap om arbete på statliga myndigheter.

– Det finns människor som kommer från länder där man har en annorlunda bild på statliga myndigheter, i värsta fall har staten stått för flera övergrepp. Vi hoppas kunna visa att svenska staten kan stå för ett bra arbetsliv, säger Helena Lönnkvist.

Olika yrkesområden

Praktikplatserna kommer att variera mellan en mängd olika sysslor.

– Det kan vara att jobba i reception, bistå i ett kök som kock, jobba i det så kallade utelaget och ta hand om utomhusmiljön, inom frivården och inpassering samt vaktmästarjobb, säger Helena Lönnkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.