Foto: TT

Nyanlända får praktik på Transportstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad
Arbetsförmedlingen och Transportstyrelsen inför nu en överenskommelse och skapar hundra praktikplatser på Transportstyrelsen i Örebro, Norrköping och Borlänge.

Sammanlagt ska hundra praktikplatser fördelas mellan de tre städerna fram till december 2018. Praktikplatserna kommer variera mellan två veckor och sex månader. Först ut är Transportstyrelsens huvudkontor i Norrköping.

— Just nu har vi inga uppgifter om exakt när vi startar praktikplatser här i Örebro. Hur många platser det blir är också svårt att säga just nu, först ska handledare utbildas, säger Sari Harju, chef på Arbetsförmedlingen i Örebro.

Uppdrag från regeringen

Att skapa praktikplatser för nyanlända arbetssökande ingår i de statliga myndigheternas uppdrag från regeringen. Tidigare har praktikprogrammet funnits för personer som haft olika funktionshinder och varit långtidsarbetslösa. Nu utökas det till nyanlända då behovet för att komma in på arbetsmarknaden är stort.

Syftet är att man ska utveckla sin svenska, få kontakter och kunskap om arbete på statliga myndigheter.

Vad kommer arbetsuppgifterna bestå av?

— Det är lite svårt att säga. I Norrköping förbereder man för praktikanter som har kompetens inom ekonomi, transport eller juridik. Det är bra om de som har bakgrundskompetens får en möjlighet att komma in på arbetsmarknaden. Men även de som inte har utbildningskompetens sedan tidigare ska kunna pröva på och få en insyn, kanske väljer man att studera inom ett område sedan, säger Sari Harju.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Praktik för nyanlända

Mer i ämnet