Flera kvinnor har lärt sig cykla i Ljusnarsberg. Foto: Tilal Altaib

Nyanlända kvinnor lär sig cykla i Ljusnarsberg

Publicerad

För andra året i rad anordnar Ljusnarsbergs kommun cykelskola för nyanlända kvinnor. Syftet är att integrera kvinnorna i det svenska samhället.

Ljusnarsbergs kommun är en av de kommuner som tog emot flest människor vid flyktingströmmen för två år sedan. Och nu arrangerar de, för andra året i rad, en cykelskola för nyanlända kvinnor.

– Nästan alla kvinnor här i Sverige kan cykla. När de nyanlända nu kan göra samma sak känner de att det är trygga och att de precis som svenska kvinnor kan ta barnen till förskolan, det hjälper mycket, säger Amer Abdulla vid Ljusnarsbergs kommun.

TV: Se inslaget här

Ramlade några gånger

En av deltagarna var Farida Khalil. Hon tyckte att det var svårt att lära sig cykla i början.

– Först när jag började var det lite svårt. Då ramlade jag en eller två gånger, men andra dagen blev det bättre. Nu kan jag cykla, säger hon.

Flera deltog

I år var det 16 kvinnor som deltog i cykelskolan.

– I deras hemland har kvinnorna kanske inte lärt sig cykla på grund av tradition och kultur, säger Lava Shaker som är en av cykeltränarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer