Hundar kan inte bedöma isens tjocklek och lever farligt när isar på vattendrag lockar till lek. Foto: TT

Fler hundar drunknar på vintern

Publicerad

Ifjol drunknade fler hundar än året innan, och det är just vinterhalvåret som är överrepresenterat i statistiken. Isar kan helt enkelt vara förrädiska och sluta med katastrof – för både djur och människor.

I mitten av januari drunknade en jakthund i Hedtjärnen i Hällefors. Hunden hade gett sig ut på den tunna isen och gått igenom, och hittades inte trots ett stort räddningspådrag.

– Det sker minst ett 40-tal drunkningsolyckor varje år, varav de flesta på vintern, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur hos Agria Djurförsäkring.

Koppla hunden nära vatten

Under 2016 minskade antalet drunknade hundar för att öka igen under 2017. Det enklaste sättet att förebygga drunkningsolyckor är att ha sin hund kopplad i närheten av vatten eller isar, skriver försäkringsbolaget i ett pressmeddelande.

Hunden har inte förmågan att bedöma om isen är tjock eller tunn och springer gärna ut på isen. Många gånger håller isen så länge hunden är i rörelse, men ger vika när den stannar upp, eller där isen plötsligt blir tunnare.

Som hundägare är det lätt att drabbas av panik om hunden beger sig ut på svag is.

– Spring aldrig efter hunden ut på isen! Isen som bär hunden kanske inte är tillräckligt stark för din egen kroppsvikt. Försök istället att locka tillbaka hunden till trygg mark, säger Patrik Olsson och tipsar om att utrusta hunden med sele och lång lina under skridskoturen istället för att ha den lös.

Torka hunden

Om hunden hamnar i en isvak och du lyckas få upp den, är det viktigt att torka den torr. Att enbart linda in en kall och blöt hund i filtar får motsatt effekt eftersom filtarna efter en stund förvandlas till nedkylande omslag.

Låt uppvärmningen till normaltemperatur ta minst ett dygn. Massera gärna hunden för att få igång blodcirkulationen och låt den röra på sig när den piggnat till.

Hundar och vinterisar:

•Håll hunden kopplad

•Spring inte ut på isen – locka tillbaka hunden istället

•Torka den torr och massera hunden när den kommer upp ur vaken

•Låt den röra på sig så att blodcirkulationen kommer igång

Källa: Agria Djurförsäkring

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.