Hanna Östling svarade på de vanligaste frågorna gällande förlossningen på USÖ. Foto: Åsa Svennebäck/SVT

Nyfödda barn kan separeras från coronasmittade mammor

Uppdaterad
Publicerad

För att inte riskera allvarliga komplikationer kommer barn som är för tidigt födda eller sjuka vid födseln att separeras från sina mammor, om mammorna sedan tidigare är smittade av coronaviruset.

Under Region Örebro läns presskonferens på tisdagen meddelade Hanna Östling, överläkare på kvinnokliniken på USÖ, att rutinerna vid förlossningsavdelningen kommer att uppdateras.

Tills vidare kommer för tidigt födda och sjuka barn vid födseln att separeras från sina mammor, om mammorna är smittade av coronaviruset. Det för att inte riskera hälsan hos nyfödda barn då man i nuläget inte har tillräcklig kunskap om vad konsekvenserna kan bli.

Coronaviruset i Örebro län

Friska nyfödda barn får dock fortfarande vara med sin mamma, även om mamman är coronasmittad.

Dessutom begränsas besökandet på förlossningsavdelningen till enbart en anhörig, som också ska måste vara helt frisk. Begränsningen gäller även familjemedlemmar.

I klippet ovan hör du Hanna Östling berätta mer om vilka regler som gäller vid förlossningar just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet