Andreas Ericson är reporter på SVT Nyheter. Foto: Linda Haglund/SVT

Nyhetsåret 2017 – SVT:s Andreas Ericson om moskébranden i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Den 26 september vaknade länet upp till nyheten att Örebro moské stod i lågor. Branden misstänktes vara anlagd, och en person kunde kort därefter gripas på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand.

Den misstänkta 20-åringen väntas ställas inför rätta i början av 2018. Motivet till gärningen är ännu okänt. En av de som lett bevakningen av moskébranden är SVT:s kriminalreporter Anderas Ericson. 

Varför minns du den här händelsen?

Moskébranden i Vivalla

– Eftersom att det är en allvarlig händelse som inneburit omfattande konsekvenser för många av Örebros invånare. När moskén förstördes försvann en viktig samlingspunkt för Örebros muslimer, och efter branden var polisen oroade över att muslimerna skulle splittras in i olika grupper.

Varför är det ett problem?

– Radikaliseringen, som tidigare var ett problem, gjordes möjlig genom att delar av samfundet hade sina träffar i slutna rum. Med moskén som central samlingspunkt är det svårare att radikalisera medlemmar, eftersom att de är en del av ett större sammanhang.

Vilka reaktioner väckte händelsen?

– Väldigt blandade reaktioner. Många av de som brukade besöka moskén kände en tomhet och oförståelse för varför någon bränt ner deras mötesplats. Men de fick också mycket stöttning från samhället, kanske inte minst genom att kungen kom hit. 

Vad händer nu?

– Senast den 11 januari ska åklagaren väcka åtal mot mannen. Det har spekulerats mycket om motivet, men enligt polisen finns inget som pekar på att det skulle röra sig om ett hatbrott mot muslimer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskébranden i Vivalla

Mer i ämnet